Bir hafıza tazelemesi…

Kocaeli bugün, yağmurlu bir sabaha uyandı… Yarın hava parça bulutlu olsa da,  şimdiden hazır olun; bir hafta boyunca böyle yağışlı bir hava dalgasıyla uyanacağız… Yağmur berekettir, yine bereketiyle gelsin diyorum. *** Bir taraftan...

Kocaeli bugün, yağmurlu bir sabaha uyandı… Yarın hava parça bulutlu olsa da,  şimdiden hazır olun; bir hafta boyunca böyle yağışlı bir hava dalgasıyla uyanacağız…

Yağmur berekettir, yine bereketiyle gelsin diyorum.

***

Bir taraftan normalleşirken, bir taraftan da korona rakamları artmaya devam ediyor. Bu gidiş, herkesi olduğu gibi beni de korkutuyor. Herkes sahillere, deniz kenarlarına odaklanmış ama mahalle aralarında maske takana rastlamak neredeyse imkansız.

Elbette devletimizden herkesin başına polis dikmesini bekleyemeyiz ama bu şehir kent merkezlerinden ibaret değil ki… Belirli aralıklarla, kenar mahallelerde de maske denetimi yapılsa fena olmaz diye düşünüyorum.

42 Evler’de oturuyorum. Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı, 42 Evler’de… Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nün ek hizmet binası yine 42 Evler’de. Ama ben mahallemizde neredeyse tek bir gün bile, ne bir polis, ne de bekçi gördüm…

42 Evler bir örnektir… Bütün mahallelerde, her saat dakika olmasa bile belirli aralıklarla denetimler yapılabilir, yapılmalı diye düşünüyorum.

***

Kocaeli’nin gündeminde de Türkiye’nin gündeminde olduğu gibi korona birinci gündem maddesi. Siyaset de yavaş yavaş ısınıyor. AK Parti’de, İyi Parti’de, MHP’de kongreler başlayacak. Hepsini takip edeceğiz.

***

Bu hafta, aramıza yeni bir yazar katıldı… Benim için çok önemli ve kıymetli bir isim olan, bu mesleğe yanında başladığım, ondan çok şey öğrendiğim değerli büyüğüm Turgay Şahbenderoğlu, Kocaeli Denge’nin yazar kadrosuna katıldı.

Turgay Ağabey, gazeteciliğin namusu ve vicdanıyla, bu mesleğin temelinin “eleştiri” olduğunu ilk yazısıyla hepimize hatırlattı.

Çok keyifli yazılar yazacağına, Kocaeli’nin gerçek sorunlarını gündeme taşıyacağına yürekten inanıyorum.

***

Yazısında, “Pandemi ülkeyi ve dünyayı vurdu. Bizim kent yöneticileri, kimin hangi derdine deva oldu, nasıl oldu? Bilmek hakkımız değil mi? Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ne yaptı?” diye yazınca, ben de bu konu üzerine biraz düşündüm ve hafızamı tazeleyeyim dedim.

***

Aslında çok şeyler yapıldı, hem de çok güzel işler yapıldı.

Pandemi bir sınavsa, bana göre biz bu sınavı geçiyoruz. Neler mi yapılmıştı? Bildiğim, hatırladığım kadarıyla sıralamak, tarihe not düşmek isterim…

***

Bir kere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter yardımcısının, uzun yıllar bu şehirde üst düzey sağlık yöneticiliği yapmış Dr. Hasan Aydınlık gibi bir isim olmasının avantajını fazlasıyla yaşadık. Bildiğim kadarıyla Hasan Bey, daha korona dünyada ilk kez görülmeye başladığında “alarm” durumuna geçti. Daha kimse ne olduğunu bile anlamadan, Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde dezenfektan stoklanmıştı.

Kocaeli’nin dört bir yanında dezenfektan makineleri konulurken, servis araçları, halk otobüsü, ticari taksiler sürekli dezenfekte edildi, edilmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra eczaneler, kamu kurum ve kuruluşları, ATM’ler binlerce kez düzenli olarak dezenfekte edildi.

***

65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olup evden çıkamayan vatandaşların temel yaşam ihtiyaçları sürekli karşılandı. Kimsesi olmayan, tek başına yaşayan ve kendi ihtiyaçlarını göremeyen insanlara binlerce kez yemek götürüldü. Yine bildiğim kadarıyla bu süreçte çeşitli sebeplerden dolayı işini kaybeden ve ihtiyaç sahibi ailelere neredeyse 200 bin adet gıda ve hijyen paketi dağıtıldı.

***

Evde karantina olanların yurtlara yerleştirilmesine ve tüm ihtiyaçlarının (yeme, içme, hijyen) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmasına karar verilmişti. Bu iş, sorunsuz yürüdü…

KOMEK Kurs Merkezleri ile Gülen Yüzler’de, büyük bir özveri ve fedakârlıkla günlük 25 bin adet maske ve 200 adet tulum üretildi, hala de üretilmeye devam ediyor.

***

Kocaeli Büyükşehir, toplu taşıma esnafına toplamda 17 milyon TL yardım yapma kararı aldı. Berber, kahvehane, toplu taşıma ve lokanta esnafına toplam 6 bin gıda ve hijyen kolisi dağıtıldı.

Yine bu süreçte, hiç kimsenin borcu nedeniyle suyu kesilmedi. Büyükşehir hiçbir kiracısından kira almadı.

***

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şüphesiz amiral gemideki kaptan olarak bu işin öncüsü oldu ama ilçe belediyelerimiz de sınavı geçmiştir diye düşünüyorum. İzmit Belediyesi elinden geldiği kadar herkese maske dağıttı, vatandaşa moral olacak etkinlikler düzenlendi. Gölcük Belediyesi de bu süreçte olağanüstü çalıştı, bu çalışmaların meyvesi Gölcük’te ortalamanın altında vaka görülmesini sağladı. Gölcük’te vatandaşa dezenfeksiyon cihazı ve malzeme bile dağıtıldı. Derince Belediyesi de vatandaş ne istediyse ayağına götürdü. Kandıra Belediyesi de Kandıra’da çok iyi sınav verdi… Ne Körfez’den, ne Kartepe’den, ne de Başiskele’den bir şikayet geldi…

***

Toparlayacak olursam…

Kocaeli, bu süreçte çok zorlu bir süreçten geçti.

Sloganımız “evde kal”dı…

Herkes “evde kal”dı…

Belediyeler ve belediye personel hariç!

Onlar bizim için “dışarıda kal”dı…

Pandemi nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiler, kırmızı alarm durumuna geçtiler, rutin hizmetlerde hiçbir aksama da olmadı…

Hülasa… 

Kocaeli, bu sınavı geçti…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İlker Akşit - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.

01

42 evler - Bak ne güzel diyorsun 42 evlerde oturuyorum diye. Bu tren istasyonu ne oldu güzel kardeşim. Niye dile getirmiyorsun. Gözünün önünde sorun var.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Haziran 10:05


Anket Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Seçiminde Kime Oy Verirsiniz?
Tüm anketler