Alternaif Tiyatro'dan açık mektup

Alternaif Tiyatro'dan, sanat ve tiyatro dünyasındaki son gelişmelerle ilgili basın açıklaması yapıldı. İşte o açıklama...

KOCAELİ HALKINA AÇIK MEKTUP

Değerli Kocaelililer, Alternaif Tiyatro olarak daha önce, düzelir umuduyla, çeşitli mecralarda dile getirdiğimiz bazı gerçekleri sizinle paylaşmanın zamanı geldi diye düşünüyoruz. 
Direklerarası jürisi ve bu jürinin ödül dağıtma şekli, her türlü tiyatro etiğini çiğner hale geldi. İzmit’te son 10 yıldır, düzenli tiyatro yapan üç tane sahne var (metinli tiyatrodan bahsediyoruz elbette, yoksa doğaçlama tiyatro yapan ve düzenli sahne açan arkadaşlarımızı unutmuş değiliz). Son bir yıldır buna “Tiyatro 262”nin sahnesi de eklendi ve dört sahne olduk. Normalde, işi ödül dağıtmak olan bu jürinin düzenli tiyatro yapılan bu sahneleri takip etmesi beklenir. Ama maalesef haberli oldukları halde geçen yıldan beri tiyatromuza oyun izlemeye gelmeyi uygun bulmayarak ödül dağıtmaya devam ediyorlar.
Kocaeli Halkı bu omurgasızlığa mı layık? İşini yapmayan insanların çıkıp tiyatro hakkında söz söyleyebildiği yer midir Kocaeli? Tiyatrocuların da bunu görüp susup kabullendiği yer midir Kocaeli? Biz halkımıza doğru söylemeyeceksek, sahneden eleştirdiğimiz insanlara dönüşeceksek neden tiyatro yapıyoruz? Yanlışa yanlış deme cesareti olmayanların sahne aldığı yer midir Kocaeli?  Bir tören iki cam parçasına bütün doğruların ezildiği yerin adı Kocaeli mi? Bu kent buna mı layık?

BU NASIL BİR OMURGASIZLIKTIR Kİ?

Bu nasıl bir omurgasızlıktır ki, kentte sürekli sahne açan bir tiyatronun oyunlarını 10 yıl boyunca izlemeyen insanlar hala o jüri koltuğunda oturup, tiyatro hakkında söz söyleyebilmektedirler. Bırakın oyun izlemeyi sahnemizin yerinden haberdar değil bu insanlar. Bunları söyleyince de bizi arayıp ‘Size ödül vermek istiyoruz, ödül verecek tiyatro arıyoruz.’ diyebilecek insanlar. Nerden biliyorsunuz ödül verilecek oyunlar oynadığımızı, belki dünyanın en izlenmeyecek oyunlarını oynuyoruz. Belki de dünyanın en güzel oyunlarını oynuyoruz. 10 yıldır nasıl olurda bir oyuna bile gelmezsiniz ve nasıl olurda bunları yazınca pişkin pişkin bize iletişim adreslerinizi yollayabilirsini?  Hala meselenin özünü kavrayabilmiş değilsiniz. Siz tiyatro jürisisiniz ve bu kentteki dört sahneyi zaten bilmek, takip etmek zorundasınız. Sahneler 1000 tane olsa anlarız ama yalnızca dört sahne var ve birinin yerini dahi bilmiyorsunuz. “Orada bir Shakespeare oyunu izledik.” diyecek kadar anlıyorsunuz tiyatrodan, oyunun adını dahi bilmiyorsunuz ki izlediğiniz de şüpheli.

KOCAELİLİLERE YAPILAN BÜYÜK SAYGISIZLIK

Geçen yıl jürimize ulaştık ve davet ettik ama onlar dokuz yıldır gelmedikleri bir tiyatroya 10.yılında da gelmeme özenini gösterdiler, çok teşekkür ederiz. Değerli Kocaelililer, bu size yapılan çok büyük bir saygısızlıktır. Bu insanlar Kocaeli’ye layık değiller. İşlerinde ehil olmayanlar insanlarla muhatap olmaktan artık bıktık. Kocaeli halkı olarak daha fazla özeni hak ettiğinize inanıyoruz. Kerameti kendinden menkul bir takım insanların bize tiyatro öğretmesinden artık bıktık. Bu insanların ağzına bakıp bir tuhaf ödül almak için ağızlarını açmayan tiyatrocu arkadaşlarımıza da aşk olsun… Yine de bu zor şartlarda tiyatro yaptığınız için her şeyin en iyisine layıksınız ama en iyisine. Yoksa böyle ödüller ve böyle jüriler sizlere de layık değil. 
Biz Alternaif Tiyatro olarak bundan sonra “Direklerarası Seyirci Ödülleri”nden azade tutulmamızı özellikle rica ediyoruz. Bizim ne jüriye ne ödüle ihtiyacımız var. Bizim sadece ve sadece seyircimize ihtiyacımız var. Diğerleri gölge etmesinler başka ihsan istemez. Ama bu, bu konunun takipçisi olmayacağımız ve Kocaeli halkına yapılan saygısızlığı unutacağımız anlamına gelmesin. Her platforma bu konunun takipçisi olacağız, halkımızın içi rahat olsun. Sahnelerde görüşmek dileğiyle…

17 Oca 2020 - 09:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.

08

Sedat girgin - E bunlar alternaifte oyun izlemiyolarsa kimleri izleyip ödül falan veriyolar ki yani

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03
07

Hedefe Direk - Top Direklerarasında kalmamış, direk gol olmuş! Alternaif tiyatro biz de sizin takipçiniz !

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03
06

Tiyatrosever - Özel jüri ödülünü kendilerine mi veriyorlar acaba, bu basiretsizlikten beklenir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03
04

Kerem - Bu samimi tiyatroyu bari bezdirmeyin, zaten doğru düzgün bişey yapıldığı yok, bari bu insanların değerini bilin !!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03
03

Sevil - İzmit'li emekli bir öğretmen olarak ailecek gittiğimiz, severek takip ettiğimiz değerli insanları desteklememek elde değil, doğru yoldasınız çocuklar .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03
02

Esnaf Kahraman - İlgili yerde esnafım, çok saygılı, samimi insanlar. Böyle sert bir açıklama yapıyorlarsa demek ki haklılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03
01

Nuh Tufan - Sömürü düzene hayır demeliyiz hep birlikte. Bu durum sanat sömürülmesi değil midir sadece soruyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ocak 09:03