Ara sıra dijital oruca girmeliyiz

ESAM Kocaeli’nin konuğu olan Doç. Dr. Hasan Hüseyin TAYLAN “Dijital çağın modern insanı değerleri unutuyor. Bu nedenle ara sıra vücuda uygulanan detokslar gibi “Teknoloji Detoksu” ile dijital diyete girmeliyiz. Bazen bir iki aylık dijital oruç tutmak insana iyi gelebilir.” dedi.

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin “Bireyselleşme” konulu  2020 yılı Ocak ayı söyleşi programına Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan konuk oldu. LuxoryGarden Otel’de gerçekleşen program ESAM Kocaeli şube başkanı Alattin Çakmak’ın açılış ve selamlama konuşması ile başladı

“MODERN İNSAN DAHA YALNIZ”

Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan söyleşisine insanoğlunun tarihsel dönüşümünü anlatarak başladı. Taylan “Günümüzde bizi en çok etkileyen konulardan biri dijitalleşmedir. Bundan aile, toplum, değerlerimiz, nesil ve birey olarak çok olumsuz olarak etkilenmekteyiz. Öncelikle Dijitalleşmenin sürecine bakmamız gerekiyor. Son elli yılda yaşanan değişimler insanlık tarihinin ondan önceki on – onbeş  binlik yıllık değişiminden daha fazladır. Dijitalin dönüşümü bu yüzden çok önemlidir. Teknoloji karşıtı değilim. Ama Türkiye’de ve dünyada teknolojiye karşı olumsuz tavır son derece yükselmektedir. Son olarak da Teknolojiden kaçış da mümkün değildir.Tarih ilkel insandan modern insana doğru mu yöneliyor sorusu yanlış bir sorudur. En başta inancımız açısından sorunludur. İlkelliği neye göre tarif ettiğiniz ile ilgili bir durum bu. Neye baktığınıza bağlı bu konu. Bana göre modern insanın özellikleri toplumsal anlamda ve yalnızlaşma-bireyselleşme ekseninde düşünüldüğünde eski insanlara göre daha olumsuz durumda.

DİGİTAL VERİLERDE DÜNYADA EN ÖN SIRALARDAYIZ

Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan söyleşisinde  “İnsanlık tarım çağı endüstri çağı ve dijital çağı yaşadı. Son dönem yaşanan dijital çağın öyle bir özelliği var ki; ne konuşursanız konuşun ne yaparsanız yapın sürekli ve hızlı bir değişim söz konusu. Türk insanı sosyal medya ve internet kullanımında dünyada en önde gelen ülkeler arasında. Daha iki üç yıl önce facebook da dünya kullanımında liderler arasında iken son altı aylık veri incelemesine göre you tube birinci sırada. Türkiye de bu verilere göre günümüzde bir dakikada 1.1 milyon video izleniyor.

“DERDİNİ PAYLAŞAMAYAN İNSAN YALNIZLAŞIR”

Peki bu dijital medya kullanımı bireyde nelere yol açıyor.  Üç konuda Değerler, toplumsal yapı ve normları son derece olumsuz etkiliyor. Bunu açıklamadan önce batının da bu konudaki yaşadığı durumu da ifade edelim. Batı topluluğu; “Kalifornia Sendromu” denilen Medeniyet Krizini yaşıyor. İnsanlar hedonist, egosantrik, yalnızlık içinde yaşayan ve mutsuz bireyler olarak yaşıyor. Derdini, sevincini, yalnızlığını ve mutsuzluğunu paylaşamayan insanlar bireyselleşip daha çok yalnızlaşıyor. Bu da insanı son aşamada intihara kadar sürüklüyor. Amerika’da Kaliforniya eyaletinde bir okula baskın yapılıp 136 kişinin katledildiği olay aslında bu Yalnızlaşma-Bireyselleşme olgusunun en belirgin olaylarından biridir. Batı bu yalnızlık ve bireysellik sendromunu daha çok yaşıyor. Biz toplum olarak şu anda o durumda değiliz. Örneğin İngiltere’de “Yalnızlık Bakanlığı” bile kurulmayı düşünme aşamasına gelmişler.

“TÜRKİYE’DE KUŞAK DEĞİŞİMİNDE X KUŞAĞI DAHA ÖNEMLİ”

Türkiye’de  aslında X, Y ve Z kuşaklarının arasında X kuşağının yeri daha önemlidir. X kuşağının özellikleri; sadakat duyguları yüksek, otoriteye saygılı, topluma duyarlı, kanaatkar ve işkolik, disiplinli, resmiyeti seven ve ahlaki kurallara bağlı olarak tanımlanabilir. Y Kuşağının özellikleri; Sadakat duyguları az, otoriteyi kabullenen, toplumu çok önemsemeyen, sürekli iş değiştiren, teknoloji ile büyüyen, sabırsız ama sorumluluk alma isteği olan ve küresel bakış açısına sahip olarak yorumlanabilir. Z Kuşağının özellikleri ise; teknoloji ile doğan, yaratıcı, teknoloji bağımlılığı yüksek, sabırsız,  dünya vatandaşlığını benimseyen ve yalnız yaşamayı tercih eden özelliktedir.

“İNSANI BİREYSELLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR”

“İşte söyleşimizin konusu olan Dijital Yalnızlaşmanın ve Bireyselleşmenin yaşandığı kuşak büyük ve olumsuz oranda Z Kuşağıdır. Bu kuşakların özellikleri olduğu gibi bunu yaratan kültürün de bir özelliği var. Bunları sıralarsak örneğin en önemlisi bu kültür TV çağından itibaren bir eğlence çağı olarak tanımlanıyor. Sosyal ilişkiler bozuldu mesela. Şiddet çoğaldı. Dikkat eksikliği çoğaldı. Akrabalık bağları zayıfladı. Siber zorbalık ortaya çıktı örneğin. Mahremiyet duyguları değişti ve yok olma noktasına geldi. Arkadaşlık ilişkilerinin içeriği değişiyor. Dijital çağda farklı türden bir arkadaşlık ilişkisi gelişiyor.” dedi.

Söyleşinin sonunda ESAM Kocaeli Şube Başkanı Alattin Çakmak tarafından Hasan Hüseyin Taylan’a plaket taktim edildi

25 Oca 2020 - 16:11 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.