Belediye işçisine ek ödeme geliyor

Hizmet-İş Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy'un gündeme getirdiği, kamuoyu oluşturduğu ve takipçisi olduğu düzenlemede önemli gelişmeler var.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) belediye şirketlerinde çalışan yaklaşık 400 bin kişinin ilave ek ödeme (tediye) almasını sağlayacak bir karara imza attı. Belediye işçilerine ek ödemenin yolu açıldı.

Ombudsmana başvuran Hizmet İş Sendikası Kocaeli Şubesi Gebze Belediyesi şirketi Marmara uzmanlar temsilcisi Turgut Atmaca, 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçtiğini, kamuda çalışan işçilerin ilave tediye alırken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin tediye alamadığını bildirdi. Bu durumun ayrımcılığa sebep olduğunu ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Turgut Atamaca , mağduriyetinin giderilmesini talep etti.

60 YILLIK İNCELEME

KDK, başvuru üzerine yaptığı inceleme ve araştırmalar neticesinde işçinin talep ettiği tediyenin 1956 tarihli 6772 Sayılı Kanunla düzenlendiğini tespit etti. Tavsiye kararında, 60 yıllık bir kanunun yeniden tartışılma sebebinin kamuda taşeronlaşma olarak bilinen uygulamaya 2017’de son verilerek 900 bin çalışanın işçi kadrosuna ve mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesi olduğunun altı çizildi.

Kararda, merkezi idarelerde ve kamu kurumlarında çalışan işçi kadrosundaki çalışanların tediye alırken belediye şirketlerindeki işçilerin 6772 Sayılı Kanun kapsamında olmadıkları iddia edilerek ödeme alınmasının engellendiği görüldü. Başvurucunun sermayesinin tamamı Gebze Belediyesi’ne ait bir şirkette çalıştığı da göz önüne alındığında işçiye tediyenin verilmesi gerektiği tavsiye edildi. KDK’nın verdiği bu tavsiye kararı emsal nitelikte olup taşeron iken belediyede kadroya geçirilen yüz binlerce kişiye ek ödeme verilmesini sağlayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, verilen kararların yüz binlerce vatandaşın derdine çare olduğunu belirterek, “Belediye şirketlerinde çalışan işçilerimize yönelik verdiğimiz bu karar da örnek olacak. Yüz binlerce belediye işçimiz bu kararın emsal özelliğinden yararlanacaktır” dedi.

05 Eki 2019 - 13:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.

05

Hatipoğlu - Bu mudur budur emeği geçen herkesten Allah razı olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ekim 13:23
03

Emin yaşar - Idris başkan bu konuya el attıysa o is tamamdır hadi inşAllah tahir bey de destek verirse neden olmasin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ekim 13:23
02

Serkan yanık - Tahir başkan da destek vermesi lazım bu ise istediğiniz kadar mahkeme kararı olsun büyükakın istemeden hiç birşey olmaz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ekim 13:23