Gölcük 21 yılda küllerinden doğdu

17 Ağustos Marmara Depremi'nin merkez üssü olarak kayıtlara geçen ve büyük yıkıma uğrayan Gölcük, 21 yılda yapılan yatırımlarla adeta küllerinden doğdu.

Gölcük 21 yılda küllerinden doğdu
Gölcük 21 yılda küllerinden doğdu
+1
Haber albümü için resme tıklayın

17 Ağustos 1999'daki depremde 5 bin 383 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda insanın yaralandığı ilçede yaklaşık 12 bin 500 bağımsız mesken ve 3 bin civarında iş yeri yıkıldı, yolların yüzde 80'i, su şebekesinin yüzde 50'si, stadyumun tamamı tahrip oldu, Kavaklı Mahallesi'nde bulunan sahil 2,5 metre çöktü.

45 SANİYELİK KISA ZAMAN

Zaman içinde yapılan yatırımlarla depremin izlerinin silindiği ilçe, Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen insanların yaşam alanı oldu.Gölcük, otomotiv, tersane ve yan sanayi alanlarındaki gelişimiyle ekonomik kalkınmasını sürdürürken sanatsal, kültürel ve sportif çalışmalarla da ön plana çıkıyor. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, deprem gerçeğini 17 Ağustos 1999'da öğrendiklerini, 45 saniyelik kısa zaman diliminin ne kadar yıkıcı olabileceğini, insanların hayatını ne kadar değiştirebileceğini gördüklerini söyledi.

YIKICI OLDUĞUNU ÖĞRENDİK

Sevdiklerini kaybettiklerini dile getiren Sezer, şunları söyledi; "Aradan geçen zamanda şunu gördük; aslında çalışarak, gayret ederek ve azimle depremin izlerini silen, geleceğe umutla bakan bir Gölcük var. Sadece hayatını kaybedenler geri gelmiyor. Onun dışında her şey toparlanabiliyor. Depremden ziyade sağlam yapılmayan binaların yıkıcı olduğunu öğrendik. Gölcük'te o günden bugüne yapılan sayamayacağımız birçok şey var. Bugün otomotiv sanayisinde önde gelen bir firmamız var.

KATMA DEĞER ÜRETEN KENT

Onun yan sanayilerinin de yine ağırlıklı olarak depolarının da imalat sanayisinin de Gölcük'e geldiğini görüyoruz. Gölcük, aslında bir donanma kenti ve deprem öncesi modern kimliğine yeniden kavuşmuş vaziyette. Bundan sonra da yine bunun daha da ileri noktalara gideceğini söyleyebiliriz. Yaklaşık 170 bin nüfusumuz var ve bu sürekli artıyor. Gölcük, çok ciddi katma değer üreten ve devlete ciddi vergi sağlayan bir kent. Bu ivme daha da artacak. Gölcük'te sanayinin dışında turizmle ilgili insanlarımızın rahatça gezebileceği yerler de var."

15 Ağu 2020 - 11:25 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.