Hizmet-İş'ten "Kıdem" tepkisi

Kocaeli haber... Hizmet-İş Sendikasından, Mecliste görüşülmeye başlanan istihdam paketine sert tepki geldi. Hizmet İş, “Kıdem tazminatı hakkı tırpanlanıyor, iş güvencesi ortadan kalkıyor.” dedi. İşte detaylar...

Kocaeli haber... Hizmet-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan ve çalışma hayatına ilişkin pek çok düzenlemeyi içeren tasarının başta 16, 28 ve 32. Maddeleri çalışma hayatını, çalışanları doğrudan olumsuz etkileyeceğini ifade ederek, bu yasa Mecliste yasallaşmadan, sosyal taraflarla, yani işçi sendikalarının görüş ve önerileri alınarak, çalışanları olumsuz etkileyecek maddelerin torba yasa tasarıdan çıkartılması gerektiğini ifade etti.

AMACINA UYGUN DEĞİL

Hizmet-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanımız Mahmut Arslan'ın geçen günlerde yaptığı basın açıklamasında, çalışma hayatını ve çalışanları olumsuz etkileyecek bu tasarı ile ilgili HAK-İŞ Konfederasyonun düşüncelerini, öneri ve çekinceleri ifade ettiği bir mektubun tüm siyasi partilere ve TBMM plan ve bütçe komisyonu başkanlığına göndererek sosyal taraflarla diyalog sağlanarak tasarı yasallaşmadan yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Biz de genel başkanımızın ifade ettiği gibi; Bu torba yasa tasarının çalışanları direk olarak etkileyecek, 
16. maddede kısmi zamanlı çalışmanın teşvik edilmesi ve yeni istihdam artışı sağlanması amacıyla getirilecek düzenlemenin amacına uygun olmadığını düşünmekteyiz. Çünkü esnek çalışma modellerinin sosyal güvence boyutunun hukuki alt yapısı zayıf olduğu bilinen bir gerçektir.

BUNU KABUL EDEMEYİZ

Yine 28. madde ile “Belirli Süreli İş Sözleşmesi”nin kapsamı genişletilmek istenmektedir. Belirli süreli iş sözleşmesinin işçilerin menfaatini yok etmek için kullanılmaması gerekmektedir. Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamadıkları gibi iş güvencesi (işe iade davası) hükümlerinden de yararlanamamaktadırlar. Torba yasanın 32. maddede 25 yaş altında olup 10 günden az çalışma günü olan çalışanlara yönelik getirilmek istenen düzenleme ise çalışanların işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı ve analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanamaması durumunu ortaya çıkaracaktır. Bunu işçi sendikaları olarak kabul etmeniz mümkün değildir. Ülkemiz onca sıkıntılarla boğuşurken, çalışma hayatını, iş barışını bozacak olan  bu tasarı Mecliste yasallaşmadan sosyal taraflar yani işçi sendikalarının bu konuda çekinceleri dikkate alınarak tasarı geri çekilmelidir.” dedi.

25 Eki 2020 - 14:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.