“Kadına bağlanan nafaka, nafaka davasının masraflarını karşılamıyor”

2. Yargı Paketi’yle değişiklik yapılması beklenen nafaka konusuyla ilgili konuşan Nafaka Hakkı Kadın Platformu kurucu üyesi Av. Hülya Gülbahar, “Kadına bağlanan nafaka, nafaka davasının masraflarını bile karşılamıyor. Nafaka konusunun gerçek mağduru kadınlardır” dedi.

“Kadına bağlanan nafaka, nafaka davasının masraflarını karşılamıyor”
“Kadına bağlanan nafaka, nafaka davasının masraflarını karşılamıyor”
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. Yargı Paketi’nde nafaka ve icradan çocuk teslimi gibi konularda yeni düzenlemeler yapılması bekleniyor. Yapılacak düzenleme ile ömür boyu nafaka uygulamasına son verilecek. Nafaka bağlanması için evlilik süresi, kadının yaşı, gelir durumu, çocuk olup olmadığı, tarafların kusur oranı gibi kriterler dikkate alınacak. Nafaka Hakkı Kadın Platformu kurucu üyesi Av. Hülya Gülbahar söz konusu düzenlemeyle kadınların kazanılmış haklarının yok edileceğini savunuyor.  Hülya Gülbahar’ın nafaka konusuna ilişkin görüşleri şöyle;

BİR AVUÇ ERKEĞİN TALEBİ

“Maalesef kadının nafakası ve erkeklerin çocuklara ödediği nafaka, örgütlenen bir grup erkek tarafından tartışılmaya açıldı. Erkekler, Boşanmış Babalar Platformu, Mağdur Babalar Derneği, Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu gibi çeşitli isimlerle bir araya geldiler. Başta nafaka olmak üzere kadınların kazanılmış tüm haklarına saldırmaya başladılar. Ne yazık ki bu platformların savunduğu tezleri savunan kişiler devlet bürokrasinin her kademesine yerleşmiş durumda. Dolayısıyla yalnızca bir avuç erkekten değil, onlarla aynı görüşe sahip çeşitli devlet kademelerindeki bürokratlardan da bahsediyoruz”

KADINLARIN YÜZDE 51’İ NAFAKA ALAMIYOR

“Burada bir mağduriyet hırsızlığıyla karşı karşıyayız. Çünkü Türkiye’de nafaka konusunun gerçek mağduru kadınlardır. Binlerce kadın şiddet dolu bir evliliği sona erdirip özgürlüğüne kavuşmak için nafaka bile talep etmiyor. Kadınlar hakkı olan nafakayı istemiyor. Diğer yandan kadın hakkı olduğu ve istediği halde kadınlara nafaka bağlamıyor. Kadın Dayanışma Vakfı’nın verilerine göre boşanan kadınların yüzde 51’i nafaka alamıyor”

265 LİRA NAFAKA

“Yine Kadın Dayanışma Vakfı’nın verilerine göre kadınlara bağlanan ortalama nafaka 265 TL. Bağlanan nafaka bir kadının hiçbir giderini karşımaya yetecek ölçüde değildir. Bütün bunların yanı sıra bağlanan nafakanın ödenmemesi ise ayrı bir mağduriyet konusu. Nafaka yükümlüsü erkeklerin yüzde 50’den fazlası nafakalarını ödemiyor. Bu durum milyonlarca kadının boşandıktan sonra yoksulluğa mahkûm olması demektir. Bir avuç erkeğin canı ve keyfi istiyor diye milyonlarca kadının nafakasıyla oynamamak gerekiyor”

BAĞLANAN NAFAKA MASRAFLARI KARŞILAMIYOR

“İncelenen nafaka dosyalarının yüzde 82’isinde şiddet var. Kadına bağlanan nafaka, nafaka davasının masraflarını bile karşılamıyor. Nafaka davası açan kadınların yüzde 32’si adli yardımdan yararlanmış. Yani kadının dava açacak parası bile yok. Yine nafaka davası açan kadınların yüzde 72’si 1 ila 5 çocuk sahibi.  Biz bağlanan nafakanın kadınları yoksulluğa mahkûm etmeyecek bir oranda olmasını talep ediyoruz. Bağlanan nafakaların tahsili konusunda ise devletin gerekli önemleri almasını istiyoruz”

ÖDENMEYE NAFAKAYA ZORLAMA HAPSİ

“Nafakasını ödemeyen erkekler için zorlama hapsi dediğimiz bir hapis türü var. Zorlama hapsi, senelerce cezaevinde kalınan bir hapis türü değil. Nafaka ödendiği anda kişi hapisten çıkıyor. Erkeklerin yıllarca nafaka ödemediği durumlarda birikmiş nafaka alacakları adi alacağa dönüşüyor. Ödenmeyen her ayın nafakası için ayrı ayrı dava açılması gerekiyor. Nafaka, adi alacağa dönüştüğü için tek seferde açılamıyor. Örneğin bir kadın 1 yıl boyunca nafaka alamadıysa her ay için 12 ayrı dava açmak zorunda. Bu davaları hangi kadın açabilir? “

SÜRESİZ NAFAKA DİYE BİR ŞEY YOK

“Bir gün evli kalıp ömür boyu nafaka ödüyorum” diye bir laf var. Bir günlük evliliğin gerçek evlilik mi yoksa dolandırıcılık amaçlı mı olduğu mahkemece tespit edilmelidir. Eğer dolandırıcılık amaçlı yapıldıysa evliliğin iptali davası açılmalıdır. Bu argüman bir algı operasyonudur. Bir başka argüman “Beni aldatan karıma nafaka ödüyorum” şeklinde. Bu da algı oluşturmak için kullanılıyor. Nafaka ancak eşit yada daha az kusurlu olan eşe ödenir. Kadın eğer eşini aldattıysa ağır kusurlu demektir ve ağır kusurlu kişiye hiçbir hâkim nafaka bağlamaz. Burada da erkekler kamuoyunu yanıltıyorlar. Kadının mali durumunun değişmesi halinde nafakası kesilir. İş bulabilir, piyango çıkabilir, miras kalabilir, yeniden evlenebilir… Bu gibi durumlarda nafaka kesilir yani süresiz nafaka diye bir şey yoktur”

21 Kas 2019 - 15:04 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.

08

Gs - Asgari ücret insanların nasıl yaşadığını biliyormusun kocasını beyenmez evi terk eder sonra nafaka ister

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04
06

Recai - Süresiz Nafaka diye birşey yok diyenin bence Allah'tan korkusu kuldan utanması yok. Yüzbinlerce Mağdur var. Her nafaka artış davasında üstelik tüm avukat parası bu mağdurlara yük. Kadın asgari ücretli göstererek işe giriyor yine de nafaka kesilmiyor. Üstelik süresiz olması kadını aciz göstermekten başka nedir?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04
05

Selim - Bu hanımefendi de cukkkası kesilecek diye feryat figan içinde! Rahmetli annem yemedi içmedi alın teri ile birikim yaptı ve öldü. Babamın ikinci eşi sadece 6 ay evli kaldı ama babamı 17 yıldır nafaka belası ile sömürüyor. Kadın üstelik zengin apartmanları var! Sen ne konuşuyorsun be kadın! Yetti artık nafaka sömürünüz! Para lazımsa bırakın eski kocanızın yakasını gidin iş bulun çalışın!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04
04

Misafir - 25 bin erkek nafaka hapsine atılmış.

100 binden fazla erkeğin yakalama kararı var!

700 binden fazla erkek evinden atılmış

2 milyondan fazla erkek nafaka mağduru!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04
03

Kerem - Söylediği her şey yalan.esas algı operasyonunu kendisi yapıyor.1 günlük evlilik meselesi değil olay.ben 10 aylık evlilikte çocuksuz ve eşit kusurlu boşandım genç kadına 700 lira ömürboyu nafaka bağlandı.ayrıca her sene bana artırma davası açsa artacak ve avukat mahjene masrafları bana yükletilecek.ben bu duruma istan ediyorum.ben karşı tarafa miras kalmasını piyango çıkmasını ve yeniden evlenmesini beklemek istemiyorum .6 senedir nafaka ödüyorum.bunun artık bitmesini istiyorum.ayrıca ömürboyu nafakadan dolaylı olarak mağdur olan bir çok kadın var.bu sistemin kadını filan koruduğu yok.boşanan eşlerden daha kusurlu olan eşine belli süre nafaka ödemeli ondan sonrası için mağduriyeti devam eden kadın varsa Devlet sahiplensin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04
02

Koray - Süreli nafaka ile boşanmalar azalacağı için boşanma ve nafaka arttırım davalarından rantı kesileceğinden dolayı kuduruyor bir takım sözde avukatlar.Bu da onlardan biri işte

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04
01

Cem - Bir avuç erkek mağdur -milyonlarca alamayan mağdur

Bundaki beyni kuşa taksan ...!

Tazyik hapsine dair hiç bir bilgisi yok

Şarkı söyleyen Ajdar gibi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 15:04