Kandıra'ya bu işi anlatmak lazım

Bugün Sarıhocalar Sapağı'nda bir araya gelen Kandıralılar çöp tesisine tepki gösterdi. Bugün yapılan eylem, bu tesisin çevreye zarar vermeyeceğini başta Kandıralılar olmak üzere bütün şehre anlatmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Kandıra'ya bu işi anlatmak lazım
Kandıra'ya bu işi anlatmak lazım
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıracağı yeni çöp tesislerinden birisinin İzmit ile Kandıra sınırında F Tipi Cezaevi’nin hemen güneyinde Akçakeseler ile Hayvan Barınağı arasındaki alan olarak belirlenmesi Kandıralıların tepkisini çekmişti. Bölge STK’ları ve köylüler, saat 15.00’te Sarıhocalar Sapağı'nda toplandılar. Kandıralılar, “Bölgemizde çöp değil hayat istiyoruz” diyerek çöp entegre tesisine karşı olduklarını bir kez daha gösterdiler.

YOĞUN KATILIM

Eyleme İZKANDER Başkanı Ömer Özkan, İYİ Parti İl başkanı Şanbaz Yıldız, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, CHP İl Sekreteri Hüseyin Acurman, AK Parti İzmit Belediye Meclis Üyesi Muharrem Tutuş, Kandıra Belediye eski Başkanı Kenan Evin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar ‘Başkan şaşırma sabrımızı taşırma, Kandıra tarımdır çöplük olamaz, Kartepe’ye Karfest, Kandıra’ya çöpfest, Kandıra yeşildir, yeşil kalacak, ata tohumlarını çöplüğe mi ekelim’ sloganları ve pankartları ile çöp yakma tesisine tepkisini gösterdi. Basın açıklamasının ardından çöp tesisi yapılmaması adına imza kampanyası başlatıldı.

YİNE GÜNDEME GELDİ

Uzun süredir tartışılan çöp tesisi yeniden kent gündeminde kendisine yer buldu. Çöp tesisinin ilk olarak Dilovası’da yapılmasına karar verilmişti. Dönemin Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar ve Dilovalılar bu karara sert tepki vermişti. Ardından da tesisinin Körfez’e yapılması yönünde bir karar alındı. Bu sefer ise dönemin Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran tepki göstermiş ve her ilçenin kendi çöpünü kendi yakmasını önerisini getirmişti.

ÇÖP DEĞİL HAYAT İSTİYORUZ

Bu sürecin ardından geçtiğimiz günlerde gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın çöp yakma tesisinin kurulacak yerin Kandıra’da olacağını belirtmişti. Tahir Büyükakın'ın bu açıklamasının ardından bu kez de Kandıralılar Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’a tepki gösterdi. Bölge STK’ları tarafından eylem çağrısı yapıldı. “Bölgemize çöp değil hayat istiyoruz” diyen Kandıralılar bir araya gelerek eylem gerçekleştirdiler.

HALK BUNA MI LAYIK?

Kandıra tüm Kocaeli'nin sahip çıkması gereken doğal bir cennettir. Kandıra 2006 yılında turizm bölgesi ilan edilmiş olup, halen 5 mavi bayraklı plaja sahip bir ilçemizdir. Kandıra yolunun hemen yakınında yapılacak bir depolama ile turistler koku ve çöp dağları ile mi karşılanacaktır. Gıda organize sanayi, çöp depolama alanına çok yakın konumdadır. Gıda ile çöp nasıl yan yana düşünülebilir. Çöp depolama alanına, Akçakese başta olmak üzere, Pirceler, Terziler, Sarıhocalar, Kısalar mahalleri ve cezaevi yerleşkesi çok yakın konumdadır. Bir bölgeyi kokudan kurtarırken buradaki halk neden buna layık görülmektedir.

SİYASETİ KARIŞTIRMAYIN

Yaklaşık iki bin kişinin bir araya geldiği Sarıhocalar Köyü’nde vatandaşlar adına açıklamayı Pirceler Mahalle Muhtarı Erol Sert okudu. Sert açıklamasında:: “Kandıralılar hiçe sayılarak fikirleri alınmadan Kocaelilinin mutfağına Kandıra’mıza çöp depolama alanı yapılmak isteniyor. Bugün buraya toplanan bütün vatandaşlarımız topraklarına sahip çıkmak ve büyük bir yanlışa dur demek için bir araya geldi. Buradan çok önemli bir uyarıyı da yapmak istiyoruz. Kimsenin bu hassas süreçte siyaset üretmesine geleceğimizi etkileyecek bu hassas konuyu siyasete alet etmesine de asla müsaade etmeyeceğiz. Bu sebeple bizim birliğimizden kavga bekleyenler, kötü emellerine alet etmek isteyenler boşuna uğraşmasın.

BİZDEN DAHA FAZLASINI İSTEMEYİN

Ağaç, yeşil alan düşünüldüğünde bölgenin tamamına yakını ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan defne ağaçları ile kaplıdır. Çevre görüşü, su havzası, tarımı besleyen dere yatakları kriterleri sizin için geçerli değil midir? Bu konular ile ilgili akademik odalarımızın görüşü nedir. Bölge halkının görüş ve düşüncesi, hiç mi önemli değildir? Bölgede yapılan cezaevi, hemen yanımızda 200 dönüm hayvan barınağı, devamında 100 dönümün üzerinde ve büyümeye devam eden taş ocağı ile bölge olarak fedakarlıklar zaten yapılmıştır. Daha fazlasını lütfen bizden istemeyin.

MÜKAFATLANDIRILDIK

Yıllarca kanayan yara olan kandıra yolumuzun yükü GİOSB ve çöp kamyonlarıyla daha da artacak olup can kayıplarının artacağı düşünülmemiş midir? Bizim birikmiş onlarca sorunumuz varken bu sorunlarımız görülmezken, çöp depolama alanı ile resmen mükafatlandırıldık. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın, duygusallığı, iyi niyetli oluşu, asi ve kavgacı olmaması resmen fırsata çevriliyor. Ama yanlış bilinen bir şey var! Yumuşak başlıysak, uysal koyun da değiliz Söz konusu topraklarımız olduğunda, bir oluruz, birlik oluruz, tok ses çıkartmasını da biliriz. Sesimizin daha gür bir sesle çıkacağı gerçeğini de kimsenin göz ardı etmemesini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

OLDUBİTTİYE GETİRMEYİN 

Sert konuşmasının devamında: "Kandıra oldubittiye getirilecek kadar değersiz değildir. Bizlerin ata yadigarı, gidecek başka yerimizin olmadığı topraklarımızdır. Sayın Başkanın bölge hakkında bilgisinin olmadığı kanaatindeyiz. Yanlış yönlendirildiğini düşünerek bu karardan vaz geçeceği beklentisi içindeyiz. Çöp depolama alanı yapılması planlanan bölge resmen bir yaşam alanıdır. Ne çorak arazidir nede kuraktır. Topraklarımızdan bereket akmaktadır. Bu toprakların organik tarımla değerlendirilmesi gerekirken çöp depolama alanı yapılmak istenmesi akıl tutulmasıdır.

KÖYLERİMİZİ TERK ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ

Bu topraklarda hayvanlarımız besin ihtiyacını karşılamaktadır. Kocaeli'nin mutfağı olan bölgemiz, hindisiyle biberiyle karpuzuyla yoğurduyla hayvancılığı ile meşhurken çöp depolama alanı yapıldıktan sonra çöp dağları ile anılacak. Bölgede üretilen sebze meyve artık itibar görmeyecek. Çöp depolama alanı yaydığı pis koku ile bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı köylerini terk etmek zorunda bırakacak. Çiftçilerimizi üretemez, ürettiğini satamaz hale getirecek. Ata tohumları ile üretilen biberler, tüm Türkiye'de market reyonlarında yerini bile aldı. Bizler bölgemiz adına bununla övünürken yapılmak istenen çöp depolama alanı ile boynumuzu yere eğmek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KOCAELİ'NİN PİSLİĞİNİ KALDIRAMAYIZ

“Kandıra tüm Kocaeli’ye üreterek bakabilir ama Tüm Kocaeli’nin pisliğini kaldıramaz” diyen Sert sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgemiz adına kabul edilecek bir durum değildir. Kimse bizden bu duruma sessiz kalmamızı beklemesin. Bu sorun sadece Kandıra'mıza mal edilemez edilmemelidir. Bu asla kabul edilecek bir şey değildir. Doğal güzelliği ile cazibe merkezi olması gereken Kandıra’mız, Turizm yatırımlarıyla organik tarım yatırımlarıyla üreticilerin desteklenerek kalkınması gereken bölgemiz, çöp kamyonlarının tüm Kocaeli'nin çöpünü getirdiği döktüğü bir yer olmaması için biz bu uğurda mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu süreçte bizim yanımızda olmayanlar, bundan sonra bizler için yok hükmünde olacaklardır.

19 Oca 2020 - 18:54 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.