MİA, İzmit'i uçurur

MİA yeniden hayatımıza girdi. Sekiz yıl sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan MİA projesini işin uzmanlarına soruyoruz. Uzman röportajlarına eski İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ve eski AK Parti İzmit ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aykut Bozkurt ile devam ediyoruz. Uzmanlarla konuşmaya devam edeceğiz…

MİA, İzmit'i uçurur
MİA, İzmit'i uçurur
Haber albümü için resme tıklayın

MERT GÜLTEKİN- 2011’de buzdolabına kaldırılan MİA projesi halının altından çıktı! Kocaeli Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı ve MİA yeniden hayatımıza girdi. D-130, D-100 ve eski Gölcük yolu arasında kalan 465 hektarlık alanda 1623 parseli ilgilendiren MİA projesi 8 yıllık tartışmanın ardından bu kez meclisten geçti.  Mecliste MİA projesi 2017 yılında İzmit meclisinden geçtiği haliyle gündeme getirildi ve son Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onayladı.

MİA GETİRECEK NE GÖTÜRECEK?

Peki, MİA şehrimize ne getirecek? İzmit’e ne kazandıracak? İzmit’ten ne götürecek? Kocaeli Denge, MİA’yı işin uzmanlarına ve konunun taraflarına tek tek soracak. Bu kapsamda, bugün eski İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Bozkurt’u, 5 Soru 5 Cevap’a konuk ediyoruz.

MİA İLE İZMİT’TE NELER DEĞİŞECEK?

MİA planı ile D-130, D-100 ve eski Gölcük yolu arasında kalan 465 hektarlık alanda daha nitelikli, canlı, yaşanılabilir dinamik yeni bir kent merkezi hedefleniyor.  MİA Planı ile bu bölgede ulusal ve uluslararası kongre merkezleri, oteller, banka binaları, sigorta binaları, çeşitli markalara ait marka merkezleri, finans merkezleri, hastaneler, park ve dinlenme alanları, eğitim, spor, sosyal ve kültürel tesisler inşa edilecek. İzmit, bu projeyi daha çok konuşacak ve tartışacak.

İŞTE AYKUT BOZKURT RÖPORTAJI

MİA’nın şehirde yeteri kadar tartışıldığını ve konuşulduğunu düşünüyor musunuz?

MİA, şehirde konuşuluyor. Bunu MİA Projesi’nin içinde yer almış biri olarak rahatça söyleyebilirim. O yıllarda MİA Planları oluşturulurken; bütün STK’lar, siyasi partiler ve partilerin yönetim kurulu üyeleri ile MİA Projesi’nin detayları paylaşıldı. İtirazları, çekinceleri ve katkı anlamında taraftarlardan geri dönüşleri de talep edildi. Kamuoyu oluşturuldu. Elbette vatandaşların da katkısı olacak ama MİA Projesi biraz daha ihtisas alanına giriyor. Planlama kısmı, meslek örgütleri ve meslek sahiplerinin destek sunması gereken bir yer. Vatandaşlar ise sadece rantı düşünür. Planlama ise tecrübe ve bilgi birikimi isteyen bir iştir.

MİA, İzmit’in geleceği ve yarınları mı?

MİA yalnızca İzmit’in değil, Marmara’nın geleceğidir. MİA dediğimiz yer Marmara’nın en son noktasıdır. Eski İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, MİA Projesi için “MİA’yı, Kocaeli’nin Manhattan’ı yapacağım” demişti. Bana göre de sadece Kocaeli ve İzmit’in değil, tüm Marmara bölgesinin en güzel projesi…

MİA hakkında tespit ettiğiniz başlıca sorunlar var mıdır? MİA için depremsellik, zemin ve trafik gibi eleştiriler var. Bu eleştirilere katılıyor musunuz?

MİA’nın hiçbir sorunu yok. Trafik etki raporu da zaten yakın zamanda talep edilecek. Parsel bazında yapılan projelerde trafiğin etki raporu da istenecek. MİA’nın hiçbir sakıncası yok. Depremsellik konusuna gelirsek eğer bir inşaat mühendisi olarak söylüyorum. Gelişen teknoloji ve bilgi birikimi ile bataklık zemine bile inşaat yapabiliyoruz. MİA planı meclisten geçerken de dile getirilen, depremsellik diye tabir edilen sorun bana göre çok basit ve yersizdir. Bunların da ötesinde gereksizdir.

Arkadaşımız Orhan Tanış inşaat mühendisi olma sebebiyle bir eleştiride bulunmuş. Ben de kendisine EMEX Oteli örneğini hatırlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi EMEX Otel, MİA bölgesine deprem öncesi yapıldı. 17 Ağustos’u da büyük bir başarıyla atlattı. Zemin iyileştirmesini doğru yaptıktan sonra değil on kat otuz kat dahi bina yapabilirsiniz.

Zemin iyileştirmesi bina maliyetini arttırmaz. Zemin iyileştirmeleri zannedildiği gibi büyük maliyetlere tabi değildir. Zaten zemin iyileştirmelerinin her inşaatta yapılması gerekmektedir. MİA bölgesinde iki kat bina yapsanız bile zemini iyileştirmek zorundasınız. O yüzden depremsellik gereksiz bir tartışmadır.  

MİA ile mevcut İzmit kent merkezi değer kaybedecek mi? Bunun için sizce nasıl önlemler alınmalı?

MİA hayata geçtikten sonra İzmit kent merkezi değerini kaybetmez. Aksine MİA ile İzmit merkezi birbirine ulaşım master planları ile rahatça entegre edilebilinir.  Bugüne kadar Kocaeli’de veya İzmit’e yapılan AVM’lerle Fethiye Caddesi nasıl değer kaybetmediyse, MİA Projesi de İzmit’in değerini kaybettirmeyecektir. Hatta belki katkı dahi sunabilir. Şehir esnafı da MİA Projesi’nden arsa alıp, projeler ve AVM’ler üretebilir. Kocaeli’ye dışardan esnaf geleceğine kendi esnafımızı desteklemekte büyük fayda var.

Son tahlilde MİA yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

MİA, kesinlikle yapılmalı. Hatta geç bile kaldık. İzmit iki dönemini kaybetti. Keşke daha önce yapılsaydı. 2014 yılı öncesi belediye meclisinin almış olduğu karar uygulansaydı. Her şeyde bir hayır vardır derler. İzmit Belediyesi’nin yaptığı imar planı daha iddialı oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu plan da çok iyiydi ama İzmit Belediyesi’nin yapmış olduğu MİA planı daha güzel.

MİA’da her şey düşünüldü. AVM’ler, okullar, ticari yapılar ve sosyal alanların hepsi düşünüldü. Çok geniş bir perspektiften bakıldı. MİA Projesi’ne 2 – 2.5 yıl emek verdik. İmar komsiyon üyeleri, siyasi partiler, bürokratlar ve belediye başkanlarımız büyük emek verdi. Bana göre geç kaldık. Keşke daha önce yapabilseydik. Projenin ve planın tamamlanması bana göre 20 yılı bulacaktır. Elbette bu biraz ülke ekonomisiyle de alakalı olacak. Yatırımcı, o bölgede yatırım yapmak için aç. MİA Projesi’nde arsası olanlar da mağdur. Orada arsası olanlar da MİA Projesi’ni bekledi. Ne satabildi ne alabildi ne de imar izni olmadığı için bina yapabildi. Şuandan sonra MİA, uçacak.  

ÖZGEÇMİŞ

AYKUT BOZKURT KİMDİR?

1964 Sakarya doğumluyum. 32 yıldır İzmit’te yaşıyorum. 10 sene İnşaat Mühendisleri Odası’nın Başkanlığını yaptım.  İki yıl ticaret odasında yönetim kurulum üyeliği yaptım. En son geçen dönem İzmit ve Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptım. Evli ve üç çocuk babasıyım. Mezun olduğum günden beri serbest çalışıyorum. Meclis üyesi arkadaşlarımla beraber MİA Projesi ile büyük bir katkı sağladığıma inanıyorum.

19 Kas 2019 - 15:25 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.