MERT GÜLTEKİN- İş Sağlığı ve Güvenliğinde en önemli unsurlardan biri ‘’Güvenlik Kültürüdür.’’Dünyada yapılan araştırmalarda en çok kazalara güvenli davranışlar sergilemeyen çalışanlardan kaynaklandığı tespit edildiğini belirten Yılmaz, çalışanlara seslenerek: “Bana bir şey olmaz” demeyin, dedi.
İş kazalarının ve işçi ölümlerinin çokça yaşandığı Kocaeli’de, zor bir görev üstlenen Yılmaz ve uzman kadrosu, işlerini aksatmadan en güzel şekilde yapmaya gayret gösteriyor.
Toplumumuzda “Bana bir şey olmaz” mantığının yerleştiğini belirten Yılmaz, hem çalışanlara hem de işverenlere sesleniyor: “İş güvenliğinizi ihmal etmeyin!”
Lafı daha fazla uzatmadan sizi röportajımızla baş başa bırakalım…
Nilgün Hanım, sizi yıllardan beri iş dünyasından ve sosyal hayattan tanıyoruz. Girişimci ve mücadeleci bir kadınsınız. Ama sizi belki de ilk kez bu röportajla tanıyacak olanlar da vardır. Onlar için soralım. Nilgün Yılmaz kimdir?
Ben Nilgün Yılmaz, 1980 doğumluyum. Mühendisim. Evliyim ve 5 yaşında bir kız çocuğum var. 8 senedir İş Sağlığı ve Güvenliği alanında hizmet veren Üçgen OSGB ‘nin işletme sahibiyim.
BANA BİR ŞEY OLMAZ
Üçgen OSGB’nin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız? Yola nasıl çıktınız, bugün hangi noktadasınız?
Düşü olmayanın işi olmazmış . Ben hep bir işyerimin olmasını istemiştim çok şükür nasip oldu. Üçgen OSGB olarak faaliyete başladığımızda üç ortaklı bir yapımız vardı. Süreç içerisinde değişimler yaşadık. Son iki yıldır tek başıma devam ediyorum.
İş sağlığı ve iş güvenliği konusu, insanlar için çok kıymetli ve çok önemli bir alan. Hepimiz iş hayatının içerisinde yer alıyoruz. İşimiz yaparken hem sağlıklı olmak , hem de güvende olmak o kadar önemli ki. Topluma baktığımız zaman, iş güvenliği kültürünün çok özümsenmediğini görüyoruz. İnsanlarımız hayatının her alanında “Bana bir şey olmaz” mantığı ile hareket ediyor. Bu da biraz bilmemekten kaynaklanıyor. Bunu değiştirmek için çeşitli alanlarda eğitimler veriyoruz.
Uluslararası ve yerel birçok kurumsal firmaya hizmet veriyoruz. Sürdürülebilir esaslı hareket eden bir firmayız. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Çünkü bir noktada bir kez tercih edilebilirsiniz ancak asıl olan devamlılığınızın olmasıdır. Hizmetlerde devamlılığın olması yalnızca bu sektör için değil, her sektör için büyük önem taşımaktadır.
Sürdürülebilirlik esası ile yola çıktığımızdan beri çalıştığımız işletmelerle, altıncı ve yedinci senemizi dolduruyoruz. Bu durumdan Üçgen OSGB olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Hizmet verdiğimiz firmalarla kuvvetli bağlarımız var. Bu işi yaparken bize güveniyorlar. Bu güvene layık olmak için biz de işimizi elimizden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.
FİRMALAR 3'E AYRILIYOR
Üçgen OSGB hangi hizmetleri veriyor?
Üçgen OSGB, iş sağlığı ve iş güvenliği alanında hizmet veren bir firmadır. İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri bizimle birlikte çalışıyor. Firmalar, tehlike sınıflarına göre 3’e ayrılıyorlar. Bunlar:
- Az Tehlikeli
- Tehlikeli
- Çok Tehlikeli
Bu firmalara yönelik çalışma süreleri hesaplanarak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri veriyoruz. Ayrıca, Üçgen OSGB olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşuz. Onların yetkilendirdiği bir kuruluşuz. Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB ), bu yetkiyi alamadan hizmet veremiyorlar.
İş sağlığı kısmında işverinin bazı sorumlulukları bulunuyor. Bu sorumluluklardan biri çalışanın işe uygun olup olmadığının tespit ettirilmesidir. Peki, işveren bunu nasıl tespit ettiriyor? İşe Giriş Sağlık Raporu ile.
İşe Giriş Sağlık Raporu ; 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe yeni başlayanlara kanun ve yönetmeliklere göre İşyeri hekimleri tarafından verilen rapordur .Yani İşyeri hekimi işe yeni başlayacak çalışan için işverene diyor ki bu çalışanın bu işi yapması sağlığı açısından uygundur yada çalışanın bu işi yapması sağlığı açısından uygun değildir. Üçgen OSGB, işte bu işe giriş sağlık raporlarını da hazırlıyor.
İşverenin bir başka sorumluluğuda ;Çalışan işe girdikten sonra devam eden süreçte, yasaların belirlediği süreler zarfında işyerinde çalışırken sağlığında bir bozulma olup olmadığının da tespit edilmesi gerekiyor. Buna da periyodik sağlık muayenesi diyoruz. Belirli periyodlar halinde çalışanlar, bu muayeneden geçiyor ve o işi yaptığı için sağlığında bozulma olup olmadığı tespit ediliyor.
İş güvenliğinde ise çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine yönelik gerekli eğitimleri veriyoruz. Yasalarda: “İşveren risk analizi yapar veya yaptırır. İşletmesindeki riskleri tespit ettirmek, işverenin sorumluluğundadır. Çalışanın başına bir hal gelmesi durumunda işveren bundan direkt sorumludur.” denir. Dolayısıyla bu durum işin ehli kişiler tarafından, risk analizi yapılarak gerçekleştirilmesi gerekir.
Acil durum eylem planları ise deprem, yangın, sel ve patlama gibi bir afet olduğu durumlarda o işletmede alınacak aksiyonlar ve görevlendirilecek kişilerin tespit edilmesi ile ilgilidir. Bu hizmetin her işletmede yapılması zorunludur.
BU BELGELER HERKES İÇİN ZORUNLU
Bugün hangi işyerleri sizden hizmet almak zorundadır, hangileri kapsam dışındadır? Hizmet almazsa bir yaptırımı var mıdır? Varsa bu yaptırımlar nelerdir?
Tüm işyerleri için ; İşe giriş sağlık raporları, çalışanların periyodik sağlık muayeneleri, risk analizleri, acil durum eylem planları ve iş sağlığı ile iş güvenliği eğitimleri… Bu belgelerin her işletme için zorunluluğu bulunuyor. İşletmeniz bir denetime girerse bu evraklar sizden talep edilir. Eğer ki bu evraklarınız eksikse, cezalı duruma düşebilirsiniz. İşletmenize sigortalı çalışanınız varsa bunları mutlaka yaptırmak zorundasınız.
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince İşletmenizin tehlike sınıfı ;tehlikeli veya çok tehlikeli firmalar arasında yer alıyorsa, bir kişi dahi çalıştırıyorsanız ya işletme bünyesinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulunduracaksınız ya da bu hizmeti veren firmalardan hizmet almanız gerekir” Bunlar kanunun firmalara zorunlu kıldığı sorumluluklardır. Az tehlikeli firmalarda 50’den fazla çalışanınız varsa bu hizmeti alma zorunluluğu mevcut. Ancak, 2020 Temmuz ayından sonra az tehlikeli sınıfta yer alacak işletmelerde kişi sınırlaması kalkacak ve bir çalışanı olan tüm firmalar bu hizmeti almaları gerekecektir.
AİLE GİBİ
Üçgen OSGB’yi diğer ortak sağlık güvenliği biriminden ayıran faktörler nelerdir?
Üçgen OSGB, çalışanları ile Üçgen OSGB ailesini kurmuş bir kuruluştur. Kendi içimizdeki çalışma arkadaşlarımızla da böyle hissediyoruz. Bu enerji her alana yansıyor. Çalıştığımız firmalarla da aile gibi olduk. Bize ihtiyaç duydukları iş sağlığı ve güvenliği konusunda yada çözüm ortaklarımız vasıtasıyla destek vermekten mutluluk duyuyoruz. İşimizi yasa ve yönetmelikler çerçevesinde odağımıza çalışanın güvenliğini ve sağlığını alarak yapıyoruz . Bu da bizim sürdürülebilir olmamızı sağlıyor.
Sonuç olarak sekiz yıldır İşletmeler Çalışanlarının İş Sağlığını ve Güvenliği bize emanet ediyorlar bizde bu alanda etkin ve deneyimli kadromuzla ‘Sıfır İş Kazası ve Meslek Hastalığı ‘ hedefiyle Bize güvenen İşletmelerimizin daha sağlıklı ve güvenli yapmak için çalışıyoruz.
Sağlıklı ve Güvenli Günler Dileklerimizle ….
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.