Vatandaş normalleşmeyi yanlış anladı

Türkiye’de 1 Haziran’dan itibaren pek çok alanda kısıtlamaların kaldırılmasıyla başlayan normalleşme süreci Covid-19 hastalığının seyrine iyi gelmedi. Kontrollü normalleşmeyle birlikte korona hasta sayısı 209 bin 962’ye ulaştı. Yoğun bakımdaki hasta sayısı ise son iki ayda en yüksek seviyesine çıktı.

Çin, Hubey’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgının yayılımı hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin de arasında bulunduğu pek çok ülke virüse karşı aldığı olağanüstü tedbirleri kademeli olarak kaldırdı. 1 Haziran’dan itibaren kısıtlamaları gevşetmeye başlayan Türkiye’de normalleşme süreci yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hasta sayısında artışa yol açtı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Yaz aylarında tablonun daha iyi olmasını bekliyorduk ancak olmadı” derken İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tüfek, “Mevcut tablo bizi memnun etmiyor” değerlendirmesi yaptı.

TABLO İYİ DEĞİL

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 65 yaş üzeri vatandaşlara getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasından sonra ağır vaka sayısında bir miktar artış yaşanmış olabileceğine dikkat çekerek “Yeni vaka sayısı binli rakamlara düşünce, bazı hastalar erken evrede yoğun bakıma yatırılıyor olabilir. Ancak hastaların yoğun bakımda kalış süreleri azalmış durumda.  Nisan ayında solunum güçlüğü yaşayan veya daha ağır seyreden hastalar yoğun bakıma alınırken, artık bulgular genişletmiş olabilir. Yaz aylarındaki Kovid-19 tablosunun daha iyi olmasını bekliyorduk ancak olmadı. Maalesef bir yerde yeni vaka sayısı duraklamış, yavaşlamış seyrediyor. Vatandaşlarımızın maske ve sosyal mesafe konusunda daha tedbirli olması gerekiyor” dedi.

TEPE NOKTAYA ULAŞILMASI

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise Kovid-19 hastalarının İstanbul özelinde birkaç kamu hastanesinde toplanmaya başladığı bilgisini vererek, şunları söyledi: “Hastalığın en yoğun seyrettiği günden sonra beş gün boyunca iniş gözlemlersek tepe noktaya ulaştığımızı anlıyoruz. Anadolu’daki bazı illerde tepe noktaya yeni ulaşılması veya ulaşılmayan iller olmasının, İstanbul’dan bu bölgelere gidenlerle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bir de normalleşme süreci ile bazı yerlerde ziyaret, düğün, nikâh veya asker uğurlama gibi etkinliklerde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması da rakamların artmasına yol açıyor. Tıp dünyasının hedefi, temennisi yaz döneminde 100 vaka sayısına gerilediğimizi görmekti. Mevcut tablo bizi memnun etmiyor. Ne kadar çırpınsak da virüs yok olmuyor. Dünya iyi olmadan biz de iyi olamıyoruz. Vatandaşlarımız da nisan, mayıs aylarına göre biraz daha kontrolü elden bırakmış vaziyette. Entübe hasta sayısı 400 ancak yoğun bakımdaki sayı bin 200’lere ulaşmış durumda. Yarı yarıya olması gereken tablo daha yüksek.”

SALGIN ÖNCESİ GİBİ

Salgının başından bu yana maske takma, 1.5 metrelik sosyal mesafe kuralına uyma ve hijyene dikkat etmenin virüsten korunmak için olmazsa olmaz kurallar arasında sayılıyor. Ancak Türkiye’de normalleşme süreciyle birlikte bu kurallara uymayanların sayısı arttı. Asker uğurlama, düğün, kız isteme, taziye, halk pazarları, marketlerde uyarılara rağmen sosyal mesafe kuralı neredeyse yok hükmünde. Kuralların hiçe sayıldığı düğünlerden biri İstanbul Ataşehir’de önceki gün yapılmıştı. Polis baskınıyla son bulan düğüne dün de devam edildi. Düğün dağıtıldı, maskesiz 6 kişiye ve düğün sahibine ikinci kez 3150 lira para cezası kesildi.

10 Tem 2020 - 09:36 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.