Sigara içenlerin sayısı arttı

Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde pek çok ülkedeki yasaklara rağmen sigara içenlerin sayısı maalesef arttı. Peki, en çok ve en az sigara içilen ülkeler hangileri?

Sigara her yıl 7 milyon kişinin hayatına mal olsa da, bugün dünyada 1 milyar 100 milyon sigara kullanıcısı var. Bunların yaklaşık yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerden.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılı verilerine göre, en yüksek sigara tüketim oranına sahip ülke Büyük Okyanus’taki ada ülkesi Kiribati.103 bin nüfuslu ülkede her 3 erkekten ikisi ve en az 3 kadından biri sigara içiyor. Tütün kontrolü yasaları çok zayıf, vergiler de çok düşük. Bu sebeple sigaraya erişim kolay ve ucuz.

Dünya sıralamasında ikinci gelen Karadağ ise, yüzde 46 ile Avrupa’da en çok sigara içen ülke. 633 bin nüfuslu doğu Avrupa ülkesinde geçen yıl her yetişkin en az 4 bin sigara içti. Ülkede kamusal alanlarda sigara içmek yasak. Ofis, restoran, bar, hatta ulaşım araçlarında ise serbest.

Dünyada en çok sigara içilen üçüncü ülke ise komşu Yunanistan. Ülkede erkek nüfusun yarısından fazlası, kadın nüfusun da yüzde 35'i düzenli olarak sigara içiyor.2008'den beri halka açık yerlerde sigara içmek yasak ama bu Yunan halkına engel olmuyor.

Tütünde vergi kaçakçılığı ülkede büyük bir sorun. Rusya listenin beşinci,
Türkiye ise kırkıncı sırasında.

En az sigara içilen ülkeler ise Afrika kıtasında yer alan Gana, Etiyopya, Nijerya, Eritre ve Panama. Bölgede çiğnendiğinde tütün gibi bir etki yaratan gat bitkisinin tüketimi yaygın. Bu da sigara tüketimin neden düşük olduğunu açıklıyor.

01 Haz 2019 - 11:54 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.