Tembellik bereketsizliktir

Aslında genellemeleri oldum olası sevmem ama bazı genellemeler de doğrudur. Mesela biz toplum olarak aslında tembel değiliz. Çalışkan insanlarız. Biz çalışmayı severiz. Avrupa toplumlarında öğlen 'siesta” diye bir kavram varken, biz...

Aslında genellemeleri oldum olası sevmem ama bazı genellemeler de doğrudur. Mesela biz toplum olarak aslında tembel değiliz. Çalışkan insanlarız. Biz çalışmayı severiz.

Avrupa toplumlarında öğlen “siesta” diye bir kavram varken, biz öğlen yemeğini neredeyse ayakta, çalışırken yiyen bir toplumuz. Yani bize tembel diyeni Allah çarpar!

Amma…

Bir taraftan da biz bir konuda tembellik yapmayı seven bir toplumuz. Mesela “sabah erken kalkmak”…

Bu durum, bana göre genelleme yapılacak bir mesele… 20 yıla yaklaşan çalışma hayatımda, insanların daima sabah erken kalkmaktan nefret ettiğine tanık oldum. İnsanımız uyanamıyor. Şehir esnafımız da öyle…

Şehir merkezinde ikamet ediyorum, işyerimiz şehir merkezinde… Dolayısıyla hep İzmit sokaklarındayım. Bir de alışkanlık gereği her sabah erken kalkarım. Erken kalkmanın önemine inanırım. Sabah, bereketiyle gelir…

Sabahları geç kalktığımda huzursuz olurum.

İşte bazen, sabah erken saatlerinde İzmit çarşısına attığımda kendimi… Çoğu zaman birçok dükkanın açılmadığını görüyorum.

Şehir esnafında bir tembellik ve “erken uyanmama” sorunu gözlemliyorum.

Mesela bazı sabahlar emin olun tıraş olacak berber, ayakkabı boyatacak ayakkabı boyacısı bulamıyorsunuz.

Zaman zaman şehir dışına çıktığımda, gittiğim yerin esnafına bakarım, taksicisiyle sohbet eder ve yerel gazetelerini okurum.

Bana göre Bursa’nın yerel esnafı bu anlamda bir numaradır. Bakın, Bursa esnafı adeta pire gibi çalışır. Sabah erkenden işinin başındadır. Dükkanını açar ve ticaretine bakar. Bursa çarşısı, Bursa’nın AVM’lerine bin basar ve emin olun  daima daha iyi iş yapar!

Belki istisna işlerde çalışanlar bu genelleme dışında tutulabilir. Özel durumlar olabilir ama bana göre saat 10.00’da dükkan açarsanız o işin beti bereketi kalmaz!

Güne erken başladığınızda daha mutlu olduğunuzu göreceksiniz.

Dikkat edin; üşengeçlik veya tembellik, bir süre sonra yerini suçluluk veya bıkkınlığa bırakıyor.

Tembelliğin tek silahı harekettir.

Güne erken başlayın.

Bugün mübarek Cuma… Bu vesileyle peygamber efendimizden bahsetmek isterim. Peygamber efendimiz namazlarının sonunda el açıp, Allah'a dua ederdi.  Kötü, yanlış, zararlı ve istenmeyen şeylerden Allah'a sığınırdı. Bunlardan biri de tembelliktir. "Ya Rabb'i, tembellikten sana sığınırım” derdi…

Tembellik, hem bu dünya için hem de öbür dünya için zararlı olan bir şeydir.

Başarısızlığın başlangıcıdır.

Tembelliğin zıddı çalışkanlıktır.

Bütün dinler ve peygamberler, çalışmayı emretmiştir.

Başarılı insanlar hep erken kalkmış, güne erken başlamış ve çok çalışmışlardır.

Herkese bol şans…

Hepimize hayırlı cumalar…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İlker Akşit - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Denge Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Denge hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Denge editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Denge değil haberi geçen ajanstır.

01

Murat - Evet esnafimiz tembel ve pis sabah dukkanlari paspas ve camlari sildikleri deterjanlari sulari yola dokmekte uslerine yok.neyseki AVM ler var

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 11:52


Anket Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Seçiminde Kime Oy Verirsiniz?
Tüm anketler